Egy nap, amikor a kávé a főszereplő: szeptember 29.

2019.09.29. Egyéb
Egy nap, amikor a kávé a főszereplő: szeptember 29.

Minden év kilencedik hónapjának huszonkilencedik napján az emberiség egyik legjobb találmányát a kávét ünnepeljük.

Na jó, lehet nem mindenki ért egyet azzal, hogy milyen fontos mozgatórugója is a kávé a társadalmunknak. Számukra pedig ideális ez a nap, hogy kipróbáljanak több kávékülönlegességet is. De a kóstolásra még várni kell, lássunk előbb egy kis történelmet!

Ha a legjobb kávé hazáját kell megnevezni, nagy eséllyel neked is Olaszország jut eszedbe először. Tény, hogy az egyik legjobb kávét ők főzik. A legnagyobb kávétermesztő országok pedig Dél-Amerikában lelhetőek fel. A kávézás kultúrája ennek ellenére Afrikából származik. Egészen pontosan Jemenből.

Azóta azonban évszázadok teltek el és a kávé, a kávézás kultúrája meghódította a világot. Napjainkban Magyarországon is fénykorát éli ez a korábbi szubkultúra. Sorra nyílnak a hangulatosabbnál hangulatosabb kávézók, jobbnál jobb kávékkal. Az emberek pedig imádják. Nem csoda, elvégre egy kávézó ideális helyszín találkozni egy rég nem látott ismerőssel vagy egy üzleti megbeszélésre is. Annak ellenére, hogy a kávézás kultúrája látszólag meghódította az országot, mégsem számítunk komoly kávékedvelő nemzetnek. Évente mindössze 2-3 kilógrammal fogyasztunk el fejenként, míg mondjuk a finnek évi 12 kilógrammot is elfogyasztanak. Egy biztos, a mi irodánk ezt az éves átlagot jócskán felfelé tornázza, mi mindannyian nagy kávékedvelők vagyunk. Ebben igazából semmi meglepő nincs. Igaz, nem fogyasztunk túl sok kávét fejenként, 10-ből 8 magyar viszont rendszeresen kávézik. Így máris értelmet nyer a kávézók térhódítása is. Ez a tendencia nem csak hazánkban figyelhető meg. A vendéglátás legdinamikusabban növekvő ágazata a kávézóké. Ez főleg az ázsiai kultúra átalakulásának tudható be. Míg korábban a hagyományoknak megfelelően főleg teát fogyasztottak, addig napjainkban már a kávét részesítik előnyben, ennek megfelelően sorra nyílnak Ázsia számos területén a kávézók.

A kávéhoz és a kávézáshoz rengeteg érdekes história is kötődik. A korai feljegyzések szerint, a már említett Jemenben egy pásztor figyelte meg az állatain, hogy megeszik a kávé cserjéit és utána furcsamód felélénkülnek. Ezért hát leszedte és elvitte a közeli kolostorba, ahol kifőzték a magvakat és magukon is tapasztalták az élénkítő pozitív hatást. Így indult el a kávézás világhódító útjára. A kávé szó pedig arab eredetű, jelentése, hogy a „bab bora”, ami egy rendkívül frappáns és árulkodó megnevezés.

A kávé emberekre tett hatása megkérdőjelezhetetlen. Hogy miért? Az közismert, hogy az 1848-as magyar forradalom is egy kávéházból, a Pilvaxból indult útjára, de hazánkon kívül még a nagy francia forradalom és az amerikai polgári forradalom is egy-egy kávézóból indult útjára. Ez egyben azt is jelenti, hogy légy mindig körültekintő miközben kávézol – pláne, ha egy kávéházban teszed -, nehogy egy forradalmat robbants ki!

Rengeteg érdekesség és mendemonda kapcsolódik még a kávéhoz, lehetetlen lenne minden felsorolni. Egyet azonban muszáj kiemelni még, a mi személyes kedvencünket: Törökországban egészen sokáig érvényteleníthette a házasságot a feleség abban az esetben, ha férje nem tudott kellő mennyiségű és minőségű kávét előteremteni számára. Gondoljátok csak el azt a szituációt, amikor a feleség a benyújtja a válókeresetet az ügyvédhez, és azzal indokolja, hogy rendszeresen nincs otthon elég kávé. Majd később a bíróságon is elmondja, hogy a házassága ugyan rendben van, de sajnos az otthon lévő kávéval nem elégedett, így szeretne elválni.

A kávé gazdaságra gyakorolt hatása sem utolsó. Persze, itt most nem arra gondolunk, hogy élénkítő hatásának köszönhetően jobban halad a munkával az ember néhány csésze eszpresszó után. A kávé a világkereskedelem második legnagyobb értékben gazdát cserélő áruja. Kizárólag a kőolaj előzi meg a listában.

El sem tudod képzelni a reggeledet egy bivalyerős eszpresszó vagy egy habos kapucsínó nélkül? Itt a lehetőség, járd körbe kedvenc kávézóid szeptember 29-én és nézz szét a tematikus webshopokban, mert a legtöbb helyek különleges kedvezményekkel várják a kávé szerelmeseit!

Címkék

kávé kávéfőző
Cikkek hasonló témában
Blog

Cikkek hasonló témában

Minden cikk
6 dolog, amit érdemes tudni a vegánokról
2019.10.15. Egyéb

6 dolog, amit érdemes tudni a vegánokról

Mivel a november a vegánság hónapja, gondoltuk felkaroljuk a témát és tisztázunk egy pár alapvető fogalmat. Például, hog…

Őszi divat trendek 2019
2019.10.08. Egyéb

Őszi divat trendek 2019

Hivatalosan már beköszöntött az ősz, de eddig igazán meleg, napsütéses időjárásban volt csak részünk.

Hasznos tippek az iskolakezdéshez
2019.08.15. Egyéb

Hasznos tippek az iskolakezdéshez

Itt a szeptember, amit azt jelenti, hogy végső búcsút kell venni a nyári szünettől. Ugyan az őszi időjárás még nem köszö…

Autóápolási kisokos
2019.08.08. Egyéb

Autóápolási kisokos

Te, mint autótulajdonos jól tudod, hogy gépjárműved karbantartása mennyire fontos.

Termékek Válogatások Webshopok Összehasonlítás 0 Kedvencek